Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно

...
Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно
Коментари Харесай

Жертва на домашно насилие: Държавата е абдикирала от задълженията си

Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно принуждение и предостави функциите си на неправителствени организации.Те могат единствено да съветват потърпевшите дами, нямат други пълномощия. Това съобщи в студиото на „ Събуди се "  Клавдия Дали, жертва на принуждение. Според нея обществото към този момент е привикнало с сходни вести и „ сме претръпнали ”.

„ В момента, в който жертва подаде сигнал за домашно принуждение, съдът би трябвало да има пълномощие да назначи психическа и психиатрична експертиза, с цел да се направи оценка на риска. Ако това се беше случило упрекнатият за убийството на откритата в куфар жена, нямаше да може да стартира работа в мобилен оператор ", разясни Дали. 

По думите й, в случай че Законът за отбрана от домашно принуждение беше обновен, може би Кристина е щяла да бъде жива в този момент.

„ Последната актуализация е от 2019 година Оттогава се знае за 70 убити дами в условия на домашно принуждение, а потърпевшите са хиляди. Тези, които не са получили съответна помощ, са стотици. България е наказана от Европейския съд по правата на индивида по тази причина, че не е направила своевременна оценка на риск за жертва, вследствие, на което тя е била убита макар издадената й заповед за отбрана ”, изясни Клавдия Дали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР